Niet kopen om te slopen

ROOSENDAAL – Het oerlelijke bolwerk EKP aan het spoor bij de Kade krijgt een nieuwe bestemming. Maar het wordt wel compleet opgepimpt. In het laatste stukje Vliet bij het Kellebeek College komt een haventje voor sloepen – dus zeker niet voor zeiljachten. En tussen die school en het fraai gerenoveerde douanekantoor komt een klein parkje. Ziedaar de niet geringe oogst van een genoeglijke ontvangst ter ere van de doop van De Douanier, het appartementencomplex met de hangende balkons op het Kadeplein. Een bijzonder staaltje van woningbouw, in een pand dat tot voor kort ieders weerzin wekte. Jong en oud komt er te wonen, er zijn zorgappartementen en er is plaats voor een horecagelegenheid waar mensen met een beperking drankjes kunnen serveren. Da’s andere koek dan wat de stoutste dromen enkele jaren geleden in petto hadden voor de betonnen kolos bij de Schuiven.

‘Kopen om te slopen is er niet meer bij’, zei wethouder Toine Theunis na afloop van de alle plechtigheden. Hij voorspelt volop bouwactiviteit, her en der in de stad. Voor Mariadal is een plan in de maak, inclusief een investeerder. De enkele jaren geleden nog wegkwijnende Corneliusflat is bijna helemaal gevuld met nieuwe bewoners, die vanuit het naburige St. Elisabeth ook zorg kunnen bestellen. Voor andere leegstaande of binnenkort leegkomende complexen in de binnenstad wordt hard gewerkt aan zinvolle opvulling – vaak sociale woningbouw.

Dat is nodig ook. De jongelui die overmorgen hun intrek nemen in De Douanier staan te popelen om het ouderlijk huis te verlaten. En de oudere bewoners, die veelal neerstrijken op de hoger gelegen luxe appartementen, genieten op voorhand van de blik over de stad. Van één ding zijn ze allemaal gecharmeerd: honger hoef je niet te lijden. Vanuit een woning op de vierde etage keek ik uit op de Italiaan Borsalino, de Japanner (‘all you can eat’), de pannenkoekencarrousel, de snackbar Polar Bear en barbecuerestaurant Amigos. Voor de overige dagen haal je worstenbrood bij Nagelkerke en – op zondagmorgen – een hostie in de paterskerk.

Reageer