Het sigarenvakje van generaal Cobelens

ROOSENDAAL – Wat hebben een netje voor de krant, een vakje voor sigaren en een opbergplek voor een flesje water te maken met de Roosendaalse reus Pieter Cobelens? Het begon te dagen toen afgelopen week in een uitzending van Nieuwsuur het mobiliteitsbeleid van het ministerie van Defensie onder de loep werd genomen. Onderzoeksjournalist Bas Haan (die eeuwige roem vergaarde door de onthullingen over de bonnetjesaffaire bij de ‘Teevendeal’) had de vreemde verhouding tussen auto-importeur Pon en een Defensie-medewerker nader onderzocht.

Ongeveer tien jaar geleden liet de bewuste medewerker, die nogal eens auto’s voor de baas bestelde bij Pon, zich fêteren door de Amersfoortse firma. Deze man, en ook enkele van zijn collega’s, werden beticht van het aannemen van steekpenningen en zijn of worden vervolgd door justitie. Minister Henk Kamp (toen Defensie, nu Economische Zaken), die ook een voordeeltje ontving van Pon, ging vrijuit. En ook een hoge functionaris van de inlichtingendienst, die voor zijn dienstauto enkele aanvullende voorzieningen vroeg, jawel, een netje voor de krant, een vakje voor de sigaren en een opbergplek voor een flesje water.

Nieuwsuur noemde de naam van VVD’er Cobelens niet, maar dat het inderdaad draaide om deze partijgenoot van Kamp bleek afgelopen weekeinde toen Pieters naam wél genoemd werd in NRC Handelsblad. Al die extraatjes voor bestuurders en topambtenaren werden ‘broodjes speciaal’ genoemd. Gelet op het onschuldige karakter van het door generaal-majoor b.d. Cobelens genoten voordeel, zou ik eerder van ‘klein bier’ willen spreken. Toch moet het niet prettig zijn als je als VVD’er weet dat Bas Haan het op je heeft gemunt. Want deze ‘journalist van het jaar 2015’ richt zijn vizier vooral op VVD’ers, van wie er enkelen – Teeven, Opstelten, Van Miltenburg en Van der Steur – al gesneuveld zijn door Haans navorsingen. Nu is Cobelens inmiddels al weer enkele jaren buiten dienst en is de dienstauto met chauffeur ook verleden tijd, maar toch moet het hoogst onprettig zijn als de wens om je krant in een netje te kunnen opbergen je zoveel jaar na dato nog wordt aangewreven.

One Comment

Reageer