Met Gerards wijze lessen op vakantie

ROOSENDAAL – Bij AH in Tolberg loop ik hem wel eens tegen het lijf. Of op de fiets, terwijl hij van en ik naar de stad rijdt, of andersom. Een opgestoken hand, een vriendelijke groet, maar wijze lessen ontvang ik op dat soort vluchtige momenten niet.

Die vind ik wel eens in mijn mailbox. Afkomstig van Roosendaler Gerard Vriens, coach, trainer, adviseur. En schrijver. Deze week weer zo’n wijze les, over ontstressen tijdens de vakantie.
Ík ga op vakantie en neem mee… mijn werk’ luidt de alleszeggende titel van zijn weblog, die compleet te lezen is op www.per4mance.nl/weblog. Met dank aan stadsgenoot Gerard vat ik samen: Je komt ze tegen, leidinggevenden die graag op vakantie gaan…..met hun werk. Gepakt en gezakt met de laptop en mobiele telefoon reizen ze af naar het land van bestemming. Tijdens de tussenstops wordt even de mail gecheckt en gebeld terwijl de kinderen en levenspartner hun benen strekken en genieten van hun eerste ijsje.

Als dit een herkenbaar beeld is, noemt Gerard dat een slecht teken voor het gezin, het bedrijf en vooral voor de leidinggevende in kwestie. Hij zou zich eens moeten afvragen waarom het werk zo belangrijk voor hem is geworden en is hij zelf inderdaad zo belangrijk voor zijn werk? Is het dat wel waard? Is het delen van verantwoordelijkheden met collega’s niet veel verstandiger? Kun zo’n ‘onmisbaar figuur’ dan niet veel geruster met vakantie en smaakt dat eerste ijsje onderweg dan ook niet meteen naar meer?

Het leuke aan Gerard is, dat hij de belichaming is van wat hij predikt. Liefhebber van een goed glas wijn, geduldig kweker van bonsaiboompjes. Steeds betrokken geweest bij mensen, in onderwijs en welzijnswerk. Bruggenbouwer ook, figuurlijk, maar ook letterlijk. Al op relatief jonge leeftijd was hij als dienstplichtig sergeant groepscommandant was bij de ‘Gene zijde Genie 104 vouwbrug compagnie’. Een van zijn liefhebberijen is reizen. Ik durf te wedden dat als er één persoon volledig ontspannen op reis gaat, dat dat Gerard Vriens is.

Reageer