“Wellicht willen wethouders in bepaalde mate afstand doen van hun recht op wachtgeld”

ROOSENDAAL – Fractievoorzitter Ton Schijvenaars van de Nieuwe Democraten vraagt zich af op welke wijze voormalige wethouders, die thans wachtgeld krijgen, worden geholpen in het vinden van nieuw passend werk en/of inkomen. Zodra dat laatste het geval is, kan namelijk het beroep op de wachtgeldregeling beeïndigd worden.  In april 2010 hebben de Nieuwe Democraten hierover ook al vragen gesteld, die volgens Schijvenaars niet zijn beantwoord: “Blijkbaar is het politiek bestuurlijk erg gevoelig om hierover echt transparant te zijn.”                                                                                                      ” “De afgelopen jaren is het een komen en gaan geweest van wethouders. In het kader van bezuinigingen zijn er ook hier besparingen  mogelijk. Wellicht dat voormalige, huidige, vertrekkende of toekomstige wethouders in bepaalde mate afstand willen doen van hun recht op wachtgeld”, aldus Schijvenaars.  “Vanuit de gedachte van snijden in eigen vlees, versobering inkomsten en uitgaven voor iedereen en vanuit voorbeeldwerking”, zegt hij.           

“Iedereen met een werkloosheidsuitkering of bijstandsuitkering in Nederland wordt geacht actief mee te werken aan het vinden van passende arbeid”, zegt Schijvenaars. “Een wachtgeldregeling is natuurlijk in essentie bedoeld om de inkomenseffecten van het verlies van het wethouderschap tijdelijk te compenseren tot het moment van een nieuwe baan en of voldoende inkomen uit ondernemerschap of vermogen. Juist in het kader van de voorbeeldwerking van wethouders en in het kader van het moeten aantrekken van de broekriem voor iedere gewone Nederlander, moet het gebruik van wachtgeld tot het minimum worden beperkt.”

Hij wil voor de jaren 2000 tot en met 2010 bovendien graag weten hoeveel voormalige wethouders er per jaar recht hadden op wachtgeld en daar daadwerkelijk gebruik van gemaakt hebben. Per jaar wil hij ook graag weten om hoeveel euro’s aan wachtgeld het in totaal gaat.

Schijvenaars hoopt dat de pers de (voormalige) wethouders flink aan de tand zal voelen over hun recht op wachtgeld tijdens het vragenhalfuurtje op donderdag 21 april.

Reageer