Voorproeven met liedjesavond in De Kring

ROOSENDAAL – Zelden zal een liedjesavond sfeervoller verlopen zijn in De Kring. De Nacht van het Lied, die zaterdag in het teken stond van acht kleinkunstenaars, was een regelrechte voltreffer van directeur Ad van Terheijden. De artiesten gaven de bezoekers een voorproefje van het programma waarmee ze het komende seizoen in de schouwburg zijn te bewonderen. De avond begon al direct goed, want Leonie Jansen mocht in de grote zaal het spits afbijten. Ze bracht vier liedjes ten gehore die naar meer deden verlangen. Ze staat op zaterdag 17 december in De Kring samen met een Schotse doedelzak muzikante. Dat stemt dus nieuwsgierig. Renee van Bavel en Marjolein Meijers stonden voor de zware taak het publiek tussen de optredens in de kleine- en grote zaal in het theatercafé te entertainen. Vooral Meijers deed dat met verve. In de kleine zaal kreeg het publiek een aantal liedjes voorgeschoteld uit ‘Melodie van een Reiziger’, een programma van de Vlaamse zangeres Evi de Jean en pianist Rogier Telderman. De Jean heeft niet echt een mooie stem, maar ze zingt wel met power. De wijze waarop ze het in de vergetelheid geraakte lied ‘Jerusalajem’ voorzien van een deels Nederlandse tekst opnieuw tot leven brengt, is echt een kippenvelmoment. Evi is als kind opgegroeid in Israël. In de zomer van2010 was ze voor het eerst sinds 22 jaar terug om het huis te zien waar ze is opgegroeid. Ze heeft uw recensent moeten beloven dat ze dit lied handhaaft in haar nieuwe programma dat op zaterdag 28 januari in De Kring is te zien. Wel moet ze haar ademhaling wat beter zien te reguleren. ‘Jerusalajem’ geldt tegenwoordig als het officieuze volkslied van Israël. Onderhoudend is het juiste woord voor het optreden van Theo Nijland. Zijn stem is vooralbekend van de tv-reclame. “Ik vind het inderdaad leuk om op feestjes te kunnen vertellen dat ik de stem ben van de Regiobank en de Bertollisauzen. En ook heb ik nog bij Leonie Jansen en Robert ten Brink in de klas gezeten, en ooit ben ik nog eens gedurende twintig minuten door Ivo Niehe geïnterviewd”, zei hij met veel gevoel voor zelfspot. Hij staat al op 21 oktober in De Kring met een ‘programma dat ik nog helemaal moet schrijven’. De Roosendaalse Nelleke Konings keek ook met andere ogen naar de optredens. Op 22 juni staat ze zelf in dekleine zaal met een zelfgeschreven show waarmee ze haar muzikale studie afsluit. Daarna mag ze de (Amsterdamse) maatschappij in. Mondo Leone viel vooral op door zijn visuele presentatie. Het is volgens hem raadzaam om eens de trein van Utrecht naar Den Bosch te nemen en dan aan de linkerkant te gaan zitten. Nu ze daarop geattendeerd zijn, speuren de toekomstige reizigers op deze lijn ongetwijfeld naar het kapelletje ter hoogte van Zaltbommel waarop de beeltenis van de legendarische gitarist Jimi Hendrix prijkt. Erg grappig in zijn optreden waren ook de filmbeelden van een dansles uit 1962 waar de cursisten de twist moesten instuderen. Een minpuntje deze avond was het optreden van Yora Rienstra in de grote zaal. Haar matige zangkwaliteiten waren daar zeker debet aan, maar ook haar teksten waren niet bepaald verrassend. Marco Borsato persifleren kan in 2011 echt niet meer. Het leukste was voor het laatst bewaard. De Roosendaalse Sabine Beens (uit de Passage) beloonde het geduld van het publiek met een flink gedeelte uit haar eerste zelfgeschreven soloproductie, al te zien op 1 oktober in De Kring. Ver na middernacht verlieten de diehards onder het publiek pas de schouwburg, en dat komt tegenwoordig helaas nog maar zelden voor. Het is te hopen dat dit leuke initiatief volgend seizoen navolging krijgt.

Reageer